کانون و پلی کلینیک روانشناسی کوک زندگی

خراسان رضوی – مشهد – امامت 18- پلاک 29

09925575345 – 90001205

شنبه تا پنجشنبه – 8 الی 20

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اصلاح رفتار بد کودکان2

اشتراک گذاری این مقاله در

اصلاح رفتار بد کودکان2

فهرست مطالب

محصولات ارائه شده :

جهت اشتراک گذاری مقاله
یکی از موارد زیر را انتخاب نمایید

 

اصلاح رفتار بد کودکان2

 

۴- برای زمانی که کودکتان مجدد این حس ناراحتی را تجربه می‌كند، برنامه داشته باشید

داشتن برنامه مهم میباشد زیرا هنگامی كودكان ناراحتی را تجربه می‌كند و در نتیجه این احساس نا مطلوب بدخلقی می‌كند، آن زمان میباشد كه این برنامه‌ به كمک شما خواهد آمد. اکثر اوقات، این قبیل نرم افزار‌های اصلاح رفتارهای بد خردسالان برای کودکانی که دارای مشکل کم توجهی-بیش فعالی میباشند استفاده می گردد، البته برای بقیه خردسالان هم شیوه مناسبی میباشد.

برای مثال، شما و فرزندتان میتوانید برای نوبت‌های بعدی که طفل احساس ناراحت شدن را مجدد تجربه می‌نماید، به شكل زیر عمل كنید:
چند نفس عمیق بکشید. برای چند دقیقه به اتاق دیگری بروید تا آرام گردید. به وی توضیح دهید که چه چیزی سبب ناراحت شدن وی شد‌ه‌است. مشکلی را که با یکی‌از پدر و مادر یا این که خواهر و برادر یا این که دوستانش دارد حل نمائید.

برنامه رفتار با خردسالان

۵- به وی توضیح دهید که چرا قوانینی را مشخص و معلوم کرده‌اید

خردسالان اکثر اوقات بدخلقی می‌نمایند؛ زیرا نمی‌دانند چرا بایستی از قانون های شما پیروی نمایند یا این که انتظاراتتان را برآورده سازند. به آنان دقیقا توضیح دهید که چرا بایستی به‌این مقررات عمل كنند.

به عنوان مثال، درصورتی که فرزندتان لوازم‌بازی‌هایش را به اطراف پرت می‌نماید، میتوانید به وی بگویید: «قانونمان این بود كه لوازم‌بازی‌هایمان را این طرف و آن طرف پرت نکنیم. پرتاب کردن سبب میگردد که بشکند یا این که به کسی صدمه بزند.

این کار خطرناک میباشد و به همین خاطر اجازه نداری این کار را بکنی.» زمانی کودکتان برای او‌لین یا این که دو‌مین بار قانون انتخاب‌شده را شکست، به وی «علت» وجود آن قانون را یاداوری نمایید؛ برای مثال، در‌صورتی‌که دیدید که دختر یا این که پسرتان لوازم‌بازی‌هایش را پرت می¬نماید، از وی بپرسید: «یادت میاید گفتم چرا نباید لوازم‌بازی‌هایت را پرت کنی؟» این پرسش او‌را وادار به‌این فكر می‌كند که چرا اجازه نداشته چیزی را پرت نماید.

اصلاح رفتارهای خردسالان
۶- سرحرف خود بمانید و وعده توخالی ندهید

در صورتی روی حرف خودتان بمانید و به قسم‌هایی که داده‌اید عمل نمائید، اعتماد و احترام شما به‌عنوان یک والد حفظ میگردد. در حالتی که به کودکتان گفته‌اید که اورا بغل میکنید، بایستی این عمل را انجام دهید. وگرنه، کودکتان به شما بی‌اعتماد می گردد و احتمالا بداخلاقی می‌نماید و دیگر به حرفتان توجه نمی‌نماید.

خردسالان تیزهوش می‌باشند و صحبت‌هایی که به آنان زده میشود را به خاطر میاورند. همینطور میکوشند تا شما‌را وادار به انجام کارهایی بکنند که خودشان میخواهند؛ براین اساس بر سر حرف خویش بمانید و حد و حدود کودکتان را برای وی تعیین فرمایید.

همینطور، موقعی که دارید رفتار بد بچه را بهبود میبخشید، بایستی ثبات داشته باشید و كارتان را تا به انتها دنبال نمایید.

در شرایطی که به طفل میگویید چنانچه که لوازم‌بازی‌هایش را پرت نماید، آنان را از دسترس وی بیرون میکنید، بدین ترتیب چنانچه کار بد خویش را تكرار كرد، بایستی بدین حرف خویش عمل نمائید، حتی در صورتی‌که نوپا به‌این کار شما اعتراض نماید.

اخلاق و رفتار با خردسالان
۷- با دادن حق انتخاب به کودکانتان به آنان توان و اختیار بدهید

در شرایط‌های معین، با دادن حق انتخاب به کودکتان به وی قدرت بدهید. در انتخاب‌هایی که به وی واگذار میکنید، خودتان نقش کلیدی داشته باشید تا در صورت انتخاب هریک از این مورد‌ها، بچه به هرحال رفتار مورد قبول شمارا انتخاب نماید.

به عنوان مثال، چیزهایی مشابه به‌این به بچه بگویید: «میتوانی همین الان لباس بپوشی و به مدرسه بروی و یا این که قبلش صبحانه بخوری.» در هرمورد از این انتخاب‌ها، آنان همان کاری را می‌نمایند که از نظر شما مقبول میباشد.

تلاش نمایید به کودکانتان مورد‌هایی را پیشنهاد دهید که تفاوت عمده‌ای با هم دارند تا وی ناگزیر اخلاق و رفتار صحیح را انتخاب نماید؛ از جمله به وی بگویید: «میتوانی تصمیم بگیری که اینجا پیش دوستت باشی و لوازم‌بازی‌هایت را با وی تقسیم کنی و با وی خوش‌اخلاق باشی یا این که از پیش دوستت برویم.» بنابراین بچه ناچار میگردد که چنانچه دلش بازی و تفریح میخواهد، اخلاق درستی داشته باشد.

8-توان اختیار

به بچه بیاموزید چنانچه میخواهد به نتیجه‌ای دلخواه خویش رسد بایستی به‌جای رفتارهای منفی، رفتارهای مثبت بروز دهد
فرض نمایید بچه شما موقعی که دارید تلفن می‌زنید، لوازم‌بازی‌هایش را پرت می‌نماید تا دقت شما‌را به خویش جلب نماید.

چنانچه به وی یاد بدهید که به‌جای این عمل صبور باشد و مودبانه از شما بخواهد که به وی دقت نمائید، بعداز مدتی می‌بیند که با اخلاق صحیح، به نتیجه دلخواهش میرسد.

در صورتیکه از طفل میخواهید که چند دقیقه دیگر صبر نماید تا کار شما به اتمام برسد و آنگاه به وی برسید، تلاش نمایید در طی این زمان از یک وسیله زمانسنج استفاده نمایید تا هر دوی شما دقیقا بدانید که چه‌قدر طول میکشد تا به قولی که به بچه داده‌اید عمل نمائید.

رفتارهای منفی در خردسالان
۹- به رفتارهای خوب طفل جایزه بدهید

خردسالان به‌دنبال جلب توجه میباشند و به آن نیاز دارند؛ به این ترتیب گهگاه رفتارهای بد خردسالان نشانه این نیاز آن‌ها و جلب توجه شما میباشد و گهگاه رفتارهای خوب آن‌ها. فراهم آوردن عامل های تقویت‌کننده مثبت به کودکتان کمک می‌نماید که بیاموزد چه‌طور کارهای نیک انجام بدهد و انگیزه پیدا می‌نماید تا آن اخلاق و رفتار مطلوب را مجدد تکرار نماید. این عامل های بروز رفتارهای بد خردسالان را نیز تا حدودی کاهش میدهند.

در تعریف از نوپا دقیق باشید و اینگونه جمله‌هایی را بکار ببرید: «آفرین که اتاقت را همان‌طور که گفته بودم تمیز کردی، ممنونم!» یا این که «آفرین! خیلی کار خوبی کردی که لوازم¬بازی¬هایت را با دوستانت تقسیم کردی.» حتی میتوانید تقویت‌کننده‌های لطیفی مثل لبخند زدن، سر تکان دادن یا این که بغل کردن را هم بدین کارتان بیفزایید.

اصلاح رفتار بد کودکان2

اصلاح رفتار بد کودکان2

برای کسب اطلاعات بیشتر از مقالات ما می توانید به وب سایت کوک زندگی مراجعه نمایید.

پاداش مناسب برای خردسالان

شیوه سوم – اخلاق و رفتار نتیجه های مفید

۱- به‌طور بدیهی و صریح نتیجه ی رفتارهای بد خردسالان خویش را بازگو نمائید

موقعی كه به كودک توقعتان از اخلاق مناسب را توضیح می‌دهید، نتیجه پیروی نکردن از این توقعات را هم به وی بیان كنید.

این‌گونه، زمانی بچه بداند كه اخلاق نامناسب چه پیامدی خواهد داشت، ناگزیر اخلاق صحیح را انتخاب می‌نماید؛ برای مثال، چیزهایی مشابه به‌این به بچه بگویید: «انتظار دارم، زمانی داریم از خیابان رد می‌شویم، دستم را بگیری و چنانچه این کار را نکنی، ده دقیقه از بازی كردن محروم می‌شوی.»

این کار سبب می گردد که بچه پیش از دست زدن به رفتار نامناسب، بیشتر تفکر نماید.

هریک از این عواقب را به صورت کوتاه و قابل ‌درک برای بچه توضیح دهید تا احتمال به خاطر سپردن آنان برایش بیشتر گردد؛ از جمله بگویید: «امروز از تبلت استفاده نمی‌کنی» یا این که «امروز نمی‌توانی برنامه کودک مورد علاقه‌ات را ببینی» یا این که «امروز ۳۰ دقیقه از وقت بازی با کامپیوترت را کم میکنم.»

۲- به بچه توضیح دهید که چرا تنبیه میگردد

هنگامی نتیجه اخلاق بد بچه را به وی نشان می‌دهید، یقین حاصل نمائید که وی علت تنبیه شدن خویش را میداند. واضح توضیح دهید که پیش از این به وی گفته بودید چه انتظاری از وی دارید و حال كه او این خواسته را انجام نداده است ، بایستی نتیجه کارش را ببیند.

با توضیح دادن درباره نتیجه کارهای بد، بچه دیگر نمی‌تواند عذروبهانه بیاورد و ادعا كند كه نمی‌دانسته کدام عمل اشتباه میباشد. این‌گونه باهم درباره این مسئله توافق میکنید.

تلاش نمائید چیزهایی مشابه به‌این به طفل بگویید: «هردو توافق کردیم که نباید هنگامی کودک‌های دیگر لوازم‌بازی‌هایشان را با تو قسمت نمیکنند آنان‌را کتک بزنی. البته حالا چون دوستت را کتک زدی، امشب نمی‌توانی بازی کامپیوتری بکنی.»

اخلاق و رفتار با خردسالان
۳- تقویت‌کننده‌های مثبت بیشترین اثر را در اصلاح رفتارهای بد خردسالان دارند

هنگامی طفل شما اخلاق مورد قبولی انجام میدهد، به وی یک تکه آب‌نبات، ده دقیقه زمان بیشتر برای ماندن در زمین بازی یا این که یک برچسب پیشنهاد بدهید.

در صورتیکه بچه شما در زمان طولانی اخلاق و رفتار بسیار مطلوب و ویژه‌ای از خویش نشان داد، میتوانید پاداش بزرگ‌تری به وی بدهید؛ برای مثال میتواند شب در خانه دوستش بخوابد، برایش بستنی قیفی بخرید یا این که یک لوازم‌بازی از مغازه بخرد.

پاداش رشوه نیست! پاداش بعداز انجام كار عالی داده میگردد، درحالی‌که رشوه دادن پیش از انجام کاری شکل میگیرد. چنانچه به بچه خویش به‌خاطر انجام کار خوب رشوه بدهید، وی سرگردان می گردد و فکر میکند که تنها وقتی که چیزی دریافت می‌نماید بایستی کار خوبی انجام دهد.

مطمئن گردید که پاداشی که به طفل می‌دهید با اخلاق و رفتار خوبش تناسب دارد. چنانچه به خاطر اینکه هنگامی در مجلسی بودید، کنارتان آهسته نشسته است ، به وی برچسب پاداش بدهید، ‌این پاداش مقبول میباشد؛ ولی چنانچه به‌خاطر کتک نزدن همکلاسی‌هایش به وی برچسب پاداش بدهید، ممکن است آن‌قدرها پاداش بزرگی به حساب نیاید. شرایط را بسنجید و طبق آن عمل نمائید.

تقویت رفتارهای مناسب خردسالان
۴- مدت زمان تنبیه‌ها را کوتاه نمائید تا اثربخشی آنان افزایش یابد

خردسالان اکثر اوقات فراموش‌کار میباشند؛ به این ترتیب، چنانچه نتیجه گرفتن از عملی بسیار زیاد شود، آنان ممکن است فراموش نمایند که چرا تنبیه میگردند؛ برای مثال، چنانچه به دلیل پرت كردن، لوازم‌بازی‌هایش را از وی میگیرید، این کار را صرفا برای چند ساعت در یک روز انجام دهید نه برای یک هفته یا این که یک ماه.

افزون بر این، تنبیه‌های طولانی‌مدت ممکن میباشد سبب به بروز رفتارهای بد خردسالان گردد؛ برای مثال، چنانچه بچه را به مدت دو ماه از چیزی محروم كنید، وی با خود فکر میکند که «چرا بایستی اخلاق خوبی داشته باشم؟ من که از قبل تنبیه شده‌ام!» همیشه تلاش نمایید که نخست با کودکتان صحبت کنید تا بفهمید چه اتفاقی دارد میفتد. تنبیه بایستی به‌عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته شود.

تنبیه خردسالان
۵- ثابت‌قدم باشید

چنانچه تنبیه طفل و مواجهه او با نتیجه رفتارهای بدش را به وقتی موکول نمایید که خودتان راحت‌تر میباشید، این کار شما برای كودك گیج‌کننده میباشد و سبب می گردد که قدرت و نفوذ شما به‌عنوان پدر یا این که مادر کم گردد.

چنانچه ثبات نداشته باشید، فرزندتان ممکن میباشد سرگردان شود که چه موقع نتیجه اخلاق و رفتار بد خویش را می‌بیند و این گیج شدن ممکن میباشد سبب به بروز رفتارهای بدتر وی بشود.

کوک زندگی